sex op zijn grieks onderdanige slaaf

Dat kan alleen als je je partner hiertoe de gelegenheid geeft. Maak hem of haar dus helemaal gek door voor zijn ogen maar buiten zijn bereik een erotische show op te voeren.

Doe alles waarvan je weet dat hij of zij erdoor ontploft en niets liever wil dan je aan te raken. Strippen en masturberen zijn aanraders. Pas als jij het wilt, laat je je partner jou aanraken of geef je hem of haar verlichting. Haal er een seksspeeltje bij Voor de gevorderden: En die zijn er in alle mogelijke uitvoeringen. Begin met brave speeltjes, zoals een massagekaars, een prikkelende massageolie, een veer of eetbaar dus aflikbaar lichaamspoeder of bodypaint.

Wanneer dit bevalt, kun je er ook een vibrator bij halen. Daar kan je leuke dingen mee doen wanneer je partner vastgebonden is. Zeker wanneer je ook dit combineert met een plaagspelletje. Laat je partner een erotische belofte doen Zodra je partner is vastgebonden, heb je macht.

En daar mag je best een beetje gebruik van maken. Laat haar daarom bijvoorbeeld beloven dat ze je de volgende ochtend wakker pijpt of dat hij morgen naakt de afwas doet. Als je echt op veilig wilt spelen, geef je partner dan een opdracht die hij of zij meteen kan uitvoeren. Zoals een fantasie vertellen, dirty talk verkopen of om iets smeken. Pas als je partner dat naar behoren doet, wordt hij of zij vrijgelaten. Vergeet niet voldoende streng te zijn.

Een beetje uitdaging hoort erbij. Als je partner hiervoor openstaat: Iemand die vastgebonden is, kan zich niet verzetten en moet zich wel overgeven aan zijn partner en aan wat die doet. Dat kan natuurlijk van alles zijn, van een zweepje over tepelklemmen tot lichte elektrische schokjes. Dat laatste is overigens niet noodzakelijk: Je kunt het combineren, maar dat hoeft niet. Doe gewoon wat jullie lekker en leuk vinden.. Daarbij beveelt de ene partner de andere om bepaalde lichaamsdelen niet meer te gebruiken.

Houd ze boven je hoofd. Ik wil niet dat je ze loslaat voor ik het zeg. In vergelijking met de touwen van daarnet klinkt dit misschien redelijk soft. Maar probeer het eens, en je zult ervaren dat het juist erg opwindend kan zijn.

Zeker omdat er geen voorbereidingen voor nodig zijn; verbale bondage kan op elk moment. Dat maakt het spontaner en onverwachter. Discipline staat voor het bijbrengen van manieren. En uiteraard gaat dat vaak gepaard met straffen. Echte bestraffing of gespeelde bestraffing.

Het is de dom die de regels bepaalt, en die, als hij of zij het nodig acht, een straf oplegt bij ongehoorzaamheid. De bedoeling van discipline is uiteraard het gedrag van de partner controleren. Door psychologische druk uit te oefenen, door een straf op te leggen of juist door een beloning te geven.

Ik breng jullie alvast op enkele ideeën:. Zoals je merkt hoeft discipline ook geen ver-van-mijn-bedshow te zijn. Sterker nog, ik denk dat veel mensen hun partner in bed regelmatig het een of ander opdragen, al dan niet met gevolgen.

Uiteraard kun je hier ook een stuk verder in gaan, zeker wanneer je het met sadomasochisme gaat combineren. Het spreekt voor zich dat we het dan wel over heel andere straffen hebben. Deze twee letters van BDSM behandel ik samen, omdat het bijna niet anders kan. Als de ene partner dominant is, moet de andere zich wel onderdanig opstellen.

Gebeurt dat niet, dan heb je eerder ruzie dan seks. De dom is de partner die de onderdanige vanaf hier sub genoemd leiding geeft in het seksuele spel. De dom beleeft plezier aan of raakt seksueel opgewonden door het domineren van de sub. Hij bepaalt wat er gebeurt en geeft de orders. Dat wil trouwens niet zeggen dat de sub degene is die als enige dingen ondergaat.

Het kan ook zijn dat de dom de sub de opdracht geeft om hem met een zweep te bewerken. Bij dominantie gaat het vooral om gezag, en dat ligt altijd bij de dom. Hierdoor wordt de samenhang met discipline erg duidelijk: Een sub is trouwens niet zomaar iemand die dominantie ondergaat, het is iemand die gedomineerd en onder controle gehouden wil worden. De sub beleeft seksueel plezier aan gedomineerd worden, net zoals de dom plezier beleeft aan domineren. Uiteraard zit de sub hierdoor in een extreem kwetsbare positie.

Daarom moet hij of zij er zeker van zijn dat de dom voor honderd procent te vertrouwen is. Vandaar dat het ook zo belangrijk is om met een stopwoord te werken: Wanneer jullie voor soft-BDSM kiezen, is het goed mogelijk dat jullie de rollen van dom en sub afwisselen. Vandaag eens sub, morgen dom.

Bij mensen die zich wagen aan de wat hardere BDSM zien we dit minder: Er is namelijk een groot verschil tussen dom of sub spelen om je seksleven wat op te peppen en dom of sub zijn. Dominantie en onderwerping, ook in jouw slaapkamer? Tijdens elke vrijpartij heb je meestal een actievere dominante en passievere onderdanige partner.

Juist dat maakt het zo spannend. Er zijn trouwens verschillende manieren om dominant te zijn in bed, de ene al indrukwekkender dan de andere. Beveel je partner Spreek hem of haar erop aan als hij of zij niet gehoorzaam is.

Als hij of zij het echt te bont maakt, is een straf aangewezen. Want jij bent de dom, dus je partner moet luisteren. En wie niet horen wil, moet voelen. Bind je partner vast Maak hem of haar pas los als het jou belieft.

Je partner heeft hier niets in te zeggen, zelfs niet als hij of zij je een smekende puppyblik toewerpt. Heeft hij of zij graag een dunne, buigzame zweep? Dan kies jij een venijnige dikke. En als je partner dat naar behoren ondergaat, misschien de buigzame zweep als beloning.

Trek zijn hoofd aan zijn haren naar achteren. Dat hoeft geen pijn te doen, maar het maakt wel duidelijk wie de baas is. Wees verbaal dominant Zorg ervoor dat niet alleen je lichaamstaal dominant is, maar ook je taalgebruik. Nee, een bevel is een bevel en daar wordt niet aan getornd, ook niet door jouw woordgebruik. Dirty talk Schuw geen kleinerende woorden of scheldwoorden.

Dirty talk is vanaf nu jouw middle name! Jij bent de baas Laat het zeker uit je hoofd om toestemming te vragen. Doe gewoon wat je van plan bent, en bind hem of haar zonder het te vragen vast. Jij bepaalt wanneer de vrijpartij begint én eindigt. Is je partner net aan het koken of heeft hij of zij over vijf minuten een belangrijke afspraak? Wil je partner graag klaarkomen, maar ben jij al aan je trekken gekomen?

Dan heeft hij of zij heel veel geluk als je hem of haar nog een orgasme gunt. Maar maak er geen gewoonte van. Respecteer altijd het stopwoord. Het vertrouwen tussen twee partners staat of valt hiermee. Zoals je ziet hoeft dominantie niet gepaard te gaan met pijn of sadisme. Dat kan, maar is zeker geen vereiste. Er zijn ook doms die ervoor kiezen om hun dominantie op een andere manier te laten gelden, zonder sadistisch te worden.

Het hangt er maar van af wat jou en je partner aanspreekt. Eindelijk aangekomen bij SM! Sadisme staat voor het doelgericht veroorzaken van pijn, masochisme voor het vrijwillig en gretig ondergaan van pijn.

Sadomasochisten beleven dus plezier aan het toebrengen of ondergaan van pijn. Deze pijn hoeft trouwens niet alleen lichamelijk te zijn, er zijn verschillende vormen:. Wanneer je nog niet zo ervaren bent met sadisme, is het aan te raden om de dingen die je met je sub wilt uithalen eerst op jezelf uit te testen. Zo weet je hoeveel pijn iets doet en hoe ver je kunt gaan. Bij sadomasochisme is alles mogelijk.

Je partner opsluiten, hem bijten of slaan. Alles kan en mag, als jullie dat zo hebben afgesproken. Populair is bijvoorbeeld spanking. Spanking staat voor slaan. Vroeger werd hier vooral billenkoek mee bedoeld, maar ondertussen kennen de meeste mensen andere zones waar het erg prikkelend kan zijn als ze slaand bewerkt worden. Er zijn verschillende vormen van spanking: En dan heb je nog spanking als louter voorspel of tijdens het vrijen zelf.

Wanneer jullie je voor de eerste keer aan spanking wagen, is het goed om de volgende tips in het achterhoofd te houden:. Ik heb jullie nu een korte introductie in het gevarieerde en boeiende BDSM-wereldje gegeven. Als jullie er nog niet vertrouwd mee zijn, begin dan klein. Zet hierin geleidelijke stappen, en als jullie merken dat het jullie aanspreekt, voeg dan steeds meer BDSM-elementen aan jullie vrijpartijen toe. Overhaast niets, pak het liever te traag dan te snel aan.

De eerste BDSM-sessie kan beter tien minuten duren dan een uur. Sluit een BDSM-sessie steeds goed en liefdevol af. Wanneer jullie uit je rol zijn, kan er weer net zoveel worden geknuffeld als je maar wilt. Wanneer je samen besluit om verder te gaan in BDSM, dan zul je samen jullie weg moeten zoeken. Realiseer je in elk geval dat je dit zelf in handen hebt: Twee mensen die allebei grenzen hebben en gebruik kunnen maken van het stopwoord.

Dus ook wanneer je partner voorstelt om BDSM uit te proberen en jij na vijf minuten al merkt dat het niets voor jou is. Dan is dat gewoon zo. In dat opzicht kan het nooit kwaad om wat te experimenteren met BDSM: Wie weet heb je wel een leuke afwisseling voor vanilleseks gevonden? Deze site maakt gebruik van  cookies Ik ga akkoord. JavaScript moet ingeschakeld zijn om deze site te gebruiken.

Gelieve JavaScript in je browser in te schakelen en vernieuw de pagina. Glijmiddel Glijmiddel Glijmiddel Alles Top 10 glijmiddelen Glijmiddel op waterbasis Glijmiddel met smaak Verwarmend glijmiddel Siliconen glijmiddel Anaal glijmiddel Stimulerend glijmiddel 2 in 1 glijmiddel Verkoelend glijmiddel Glijmiddel voor mannen Glijmiddel voor vrouwen Voor hem Voor hem Voor hem Alles Erectie versterken Erectie opwekken Erectie verlengen Potentie verhogen Penis vergroten Spaanse vlieg Feromonen Anale verzorging.

Fifty Shades of Grey. Daarom heb ik voor jullie een verklarende woordenlijst van de belangrijkste begrippen opgesteld: Denk voor een mogelijk stopwoord aan: Bondage kan gaan van soft tot erg heftig. Als je je partner veilig hebt vastgebonden, heb je heel wat mogelijkheden. Wat denk je van deze? Laat blijken dat niemand voordeel haalt uit gevlei aan uw adres. Wees streng, maar voorkomend. Onthoud de namen van uw slaven.

Geef zieken de kans om te herstellen. Voorkom kwalijke roddels, zeker als u een politiek ambt ambieert. Nodig uw slaven af en toe uit samen met u te eten. Promoveer ambitieuze slaven om te voorkomen dat ze gaan morren.

Gun hen een uitlaatklep voor hun frustraties. Vraag hen af en toe om raad en mening; zo voelen zij zich niet tekortgedaan. Ga een enkele keer in op hun klachten. Als een slaaf straf verdient, denk na over hoeveel zweepslagen hij precies heeft verdiend alvorens tot actie over te gaan. Overweeg de uitvoering van de straf uit te besteden; u zou zich kunnen bezeren.

Romeinse slaven hadden geen wettelijke rechten. Van hen werd complete onderwerping verwacht. Ze waren niet goedkoop, maar werden gezien als een waardevolle investering. Veruit de meeste welgestelde Romeinen hadden er een handvol, maar wie zich meer kon veroorloven, had er tientallen, soms zelfs honderden. Het werd een kwestie van prestige. Een groot slavenleger was een manier om te pronken met je gezag en rijkdom. Slavernij was geen Romeinse uitvinding.

Er was wél een typisch Romeinse kijk op slavernij. Die verschilde grondig van de Griekse. Ongetwijfeld verwoordde Aristoteles een algemene opvatting toen hij stelde dat slaven van nature slaafs waren. De Grieken zagen zichzelf als superieur. Wie geen Griek was, mocht daarom worden onderworpen. Zij meenden dat het verschil tussen een meester en zijn slaaf slechts een kwestie was van het lot en van opvoeding. Dat idee paste bij een samenleving waarin veel burgers afstammelingen waren van slaven.

Zo kende het Romeinse Rijk een unieke combinatie van strikte maatschappelijke structuren en sociale mobiliteit. Wie goed zijn best deed, kon een meester worden. Daarom dachten de Romeinen zoveel dieper dan de Grieken na over hoe ze een goede meester konden zijn. Tegelijk kon een meester net zo goed slaaf zijn: Wat bij de Romeinen uiteindelijk van belang was, was de ziel. Een slaveneigenaar kon wel het lichaam van zijn slaaf bezitten, maar niet zijn ziel.

De ziel was vrij. Hoe zit het met de ziel van de moderne managers? Ook managers werken voor een ander. Veruit de meesten van ons zijn loonslaaf, gevangen in een dienstverband waaruit het lastig ontsnappen is. Wie droomt niet van een zorgeloos bestaan, waarin we misschien nog wel zouden werken, maar in elk geval geen baan zouden hebben?

Voor zover wij vrije wezens zijn, kunnen we onszelf onder kantoortijd in elk geval zien als slaaf. Dat is de helft van de tijd dat we niet slapen. Wij zijn allen deeltijdslaven. De Romeinen begrepen dat misschien wel beter dan wij.

Ze gebruikten hun machtspositie om het goede voorbeeld te geven. Ze zagen het als een plicht om te laten zien wat werd verstaan onder goed gedrag en wie er de baas was. De slavenhouder had geen enkele moeite om zich ver boven het personeel te verheffen en opdrachten te verstrekken. Toegegeven, die verheven positie kon behoorlijk uit de hand lopen.

De Romeinen lieten zich makkelijk gaan. Dus gebeurde het wel eens dat ze een slaaf uit het raam kieperden als die iets had kapotgemaakt of gestolen. Keizer Hadrianus heeft eens met een graveerstift bij een slaaf een oog uitgeprikt toen die hem interrumpeerde tijdens het schrijven van een brief.

En toen Vedius Pollio zag dat een slaaf een kristallen beker had omgestoten in het bijzijn van keizer Augustus, wilde hij hem als voer voor de roofzuchtige murenen in de visvijver gooien. Augustus vond zoveel wreedheid overigens overdreven.

Hij droeg de slaven van zijn gastheer op alle kristallen bekers stuk te gooien en vertelde Vedius dat hij zijn vijver moest dempen. En hoewel er politieke en publieke steun is om wangedrag bij organisaties te bestraffen en falende bestuurders tot de orde te roepen, bestaat het idee van onwrikbaarheid niet meer.

De vanzelfsprekende hiërarchie is verdwenen. Managers worden geacht onderdeel te zijn van het team. Zeker als ze hun positie danken aan een promotie, bestaat bij hen de neiging zich voor te doen als een vriend.

Zulk ongemak met hiërarchie was vreemd voor de Romeinen. Van inspraak en consensus hadden zij nooit gehoord. Zij zouden het een slecht idee vinden. De suggestie van gelijkheid zouden zij zien als een zeer omslachtige manier om iets gedaan te krijgen. Leiders moeten beseffen dat een organisatie leiderschap nodig heeft, meenden zij — of het nu gaat om een huishouden of om een bedrijf.

De Romeinen hoefden niet zo nodig door iedereen aardig gevonden te worden. De persoonlijke gemoedsrust van het personeel interesseerde hen niet. Slaven waren er met een duidelijk doel: De Romeinen begrepen dat het nodig was om jezelf los te weken van de lieden die je inhuurde om dat te bereiken.

Over onze tijd zouden de Romeinen ongetwijfeld zeggen: Is het oneerbiedig om een relatie te leggen tussen slavenhouders en managers, tussen slaven en werknemers? Zij verdienen onmiddellijk vrijlating. Intussen kan het geen kwaad eens te overwegen hoe vrij — en hoe slaafs — wij eigenlijk zelf zijn. Dit artikel is gebaseerd op Handboek slavenmanagement. Auteur is Marcus Sidonius Falx, een fictieve, welgestelde Romein die zijn tijdgenoten adviseert in de omgang met hun slaven.

De tips zijn voorzien van commentaar door Jerry Toner, classicus aan de Universiteit van Cambridge. Het boek, verschenen bij uitgeverij Athenaeum, is een even luchtige als ongemakkelijke inkijk in de maatschappelijke verhoudingen in de Oudheid. Dit verhaal komt uit de huidige printeditie van Management Team, die als thema 'Macht' heeft. Ben je nog geen abonnee? Vraag de huidige editie dan aan als gratis proefnummer. Business Van slaaf tot loonslaaf 23 maart Moet een manager onderdeel zijn van het team?

Welnee, zeggen de oude Romeinen. Met hun visie op slavernij waren zij managementgoeroes. Fatsoen De meeste Romeinen beseften dat ze hun slaven met enig fatsoen moesten behandelen. Toezicht Je zou het management kunnen noemen. Gebrandmerkt Als een slaaf eenmaal was ingelijfd, volgde de training. Vijf managementlessen van de Romeinen: Kies uw slaven zorgvuldig Hoed u voor slaven met te veel ondernemingszin; zij zijn moeilijk in toom te houden.

...

Online sex sex afspraak almere


sex op zijn grieks onderdanige slaaf

Dat kan alleen als je je partner hiertoe de gelegenheid geeft. Maak hem of haar dus helemaal gek door voor zijn ogen maar buiten zijn bereik een erotische show op te voeren. Doe alles waarvan je weet dat hij of zij erdoor ontploft en niets liever wil dan je aan te raken. Strippen en masturberen zijn aanraders.

Pas als jij het wilt, laat je je partner jou aanraken of geef je hem of haar verlichting. Haal er een seksspeeltje bij Voor de gevorderden: En die zijn er in alle mogelijke uitvoeringen. Begin met brave speeltjes, zoals een massagekaars, een prikkelende massageolie, een veer of eetbaar dus aflikbaar lichaamspoeder of bodypaint. Wanneer dit bevalt, kun je er ook een vibrator bij halen. Daar kan je leuke dingen mee doen wanneer je partner vastgebonden is. Zeker wanneer je ook dit combineert met een plaagspelletje.

Laat je partner een erotische belofte doen Zodra je partner is vastgebonden, heb je macht. En daar mag je best een beetje gebruik van maken. Laat haar daarom bijvoorbeeld beloven dat ze je de volgende ochtend wakker pijpt of dat hij morgen naakt de afwas doet. Als je echt op veilig wilt spelen, geef je partner dan een opdracht die hij of zij meteen kan uitvoeren. Zoals een fantasie vertellen, dirty talk verkopen of om iets smeken.

Pas als je partner dat naar behoren doet, wordt hij of zij vrijgelaten. Vergeet niet voldoende streng te zijn. Een beetje uitdaging hoort erbij. Als je partner hiervoor openstaat: Iemand die vastgebonden is, kan zich niet verzetten en moet zich wel overgeven aan zijn partner en aan wat die doet. Dat kan natuurlijk van alles zijn, van een zweepje over tepelklemmen tot lichte elektrische schokjes.

Dat laatste is overigens niet noodzakelijk: Je kunt het combineren, maar dat hoeft niet. Doe gewoon wat jullie lekker en leuk vinden.. Daarbij beveelt de ene partner de andere om bepaalde lichaamsdelen niet meer te gebruiken. Houd ze boven je hoofd. Ik wil niet dat je ze loslaat voor ik het zeg.

In vergelijking met de touwen van daarnet klinkt dit misschien redelijk soft. Maar probeer het eens, en je zult ervaren dat het juist erg opwindend kan zijn. Zeker omdat er geen voorbereidingen voor nodig zijn; verbale bondage kan op elk moment. Dat maakt het spontaner en onverwachter. Discipline staat voor het bijbrengen van manieren. En uiteraard gaat dat vaak gepaard met straffen. Echte bestraffing of gespeelde bestraffing. Het is de dom die de regels bepaalt, en die, als hij of zij het nodig acht, een straf oplegt bij ongehoorzaamheid.

De bedoeling van discipline is uiteraard het gedrag van de partner controleren. Door psychologische druk uit te oefenen, door een straf op te leggen of juist door een beloning te geven. Ik breng jullie alvast op enkele ideeën:. Zoals je merkt hoeft discipline ook geen ver-van-mijn-bedshow te zijn. Sterker nog, ik denk dat veel mensen hun partner in bed regelmatig het een of ander opdragen, al dan niet met gevolgen.

Uiteraard kun je hier ook een stuk verder in gaan, zeker wanneer je het met sadomasochisme gaat combineren. Het spreekt voor zich dat we het dan wel over heel andere straffen hebben. Deze twee letters van BDSM behandel ik samen, omdat het bijna niet anders kan. Als de ene partner dominant is, moet de andere zich wel onderdanig opstellen. Gebeurt dat niet, dan heb je eerder ruzie dan seks.

De dom is de partner die de onderdanige vanaf hier sub genoemd leiding geeft in het seksuele spel. De dom beleeft plezier aan of raakt seksueel opgewonden door het domineren van de sub.

Hij bepaalt wat er gebeurt en geeft de orders. Dat wil trouwens niet zeggen dat de sub degene is die als enige dingen ondergaat. Het kan ook zijn dat de dom de sub de opdracht geeft om hem met een zweep te bewerken. Bij dominantie gaat het vooral om gezag, en dat ligt altijd bij de dom.

Hierdoor wordt de samenhang met discipline erg duidelijk: Een sub is trouwens niet zomaar iemand die dominantie ondergaat, het is iemand die gedomineerd en onder controle gehouden wil worden. De sub beleeft seksueel plezier aan gedomineerd worden, net zoals de dom plezier beleeft aan domineren.

Uiteraard zit de sub hierdoor in een extreem kwetsbare positie. Daarom moet hij of zij er zeker van zijn dat de dom voor honderd procent te vertrouwen is.

Vandaar dat het ook zo belangrijk is om met een stopwoord te werken: Wanneer jullie voor soft-BDSM kiezen, is het goed mogelijk dat jullie de rollen van dom en sub afwisselen. Vandaag eens sub, morgen dom. Bij mensen die zich wagen aan de wat hardere BDSM zien we dit minder: Er is namelijk een groot verschil tussen dom of sub spelen om je seksleven wat op te peppen en dom of sub zijn.

Dominantie en onderwerping, ook in jouw slaapkamer? Tijdens elke vrijpartij heb je meestal een actievere dominante en passievere onderdanige partner. Juist dat maakt het zo spannend. Er zijn trouwens verschillende manieren om dominant te zijn in bed, de ene al indrukwekkender dan de andere.

Beveel je partner Spreek hem of haar erop aan als hij of zij niet gehoorzaam is. Als hij of zij het echt te bont maakt, is een straf aangewezen. Want jij bent de dom, dus je partner moet luisteren.

En wie niet horen wil, moet voelen. Bind je partner vast Maak hem of haar pas los als het jou belieft. Je partner heeft hier niets in te zeggen, zelfs niet als hij of zij je een smekende puppyblik toewerpt. Heeft hij of zij graag een dunne, buigzame zweep?

Dan kies jij een venijnige dikke. En als je partner dat naar behoren ondergaat, misschien de buigzame zweep als beloning. Trek zijn hoofd aan zijn haren naar achteren. Dat hoeft geen pijn te doen, maar het maakt wel duidelijk wie de baas is. Wees verbaal dominant Zorg ervoor dat niet alleen je lichaamstaal dominant is, maar ook je taalgebruik.

Nee, een bevel is een bevel en daar wordt niet aan getornd, ook niet door jouw woordgebruik. Dirty talk Schuw geen kleinerende woorden of scheldwoorden.

Dirty talk is vanaf nu jouw middle name! Jij bent de baas Laat het zeker uit je hoofd om toestemming te vragen. Doe gewoon wat je van plan bent, en bind hem of haar zonder het te vragen vast. Jij bepaalt wanneer de vrijpartij begint én eindigt. Is je partner net aan het koken of heeft hij of zij over vijf minuten een belangrijke afspraak? Wil je partner graag klaarkomen, maar ben jij al aan je trekken gekomen?

Dan heeft hij of zij heel veel geluk als je hem of haar nog een orgasme gunt. Maar maak er geen gewoonte van. Respecteer altijd het stopwoord. Het vertrouwen tussen twee partners staat of valt hiermee. Zoals je ziet hoeft dominantie niet gepaard te gaan met pijn of sadisme. Dat kan, maar is zeker geen vereiste. Er zijn ook doms die ervoor kiezen om hun dominantie op een andere manier te laten gelden, zonder sadistisch te worden.

Het hangt er maar van af wat jou en je partner aanspreekt. Eindelijk aangekomen bij SM! Sadisme staat voor het doelgericht veroorzaken van pijn, masochisme voor het vrijwillig en gretig ondergaan van pijn. Sadomasochisten beleven dus plezier aan het toebrengen of ondergaan van pijn. Deze pijn hoeft trouwens niet alleen lichamelijk te zijn, er zijn verschillende vormen:. Wanneer je nog niet zo ervaren bent met sadisme, is het aan te raden om de dingen die je met je sub wilt uithalen eerst op jezelf uit te testen.

Zo weet je hoeveel pijn iets doet en hoe ver je kunt gaan. Bij sadomasochisme is alles mogelijk. Je partner opsluiten, hem bijten of slaan. Alles kan en mag, als jullie dat zo hebben afgesproken.

Populair is bijvoorbeeld spanking. Spanking staat voor slaan. Vroeger werd hier vooral billenkoek mee bedoeld, maar ondertussen kennen de meeste mensen andere zones waar het erg prikkelend kan zijn als ze slaand bewerkt worden.

Er zijn verschillende vormen van spanking: En dan heb je nog spanking als louter voorspel of tijdens het vrijen zelf. Wanneer jullie je voor de eerste keer aan spanking wagen, is het goed om de volgende tips in het achterhoofd te houden:.

Ik heb jullie nu een korte introductie in het gevarieerde en boeiende BDSM-wereldje gegeven. Als jullie er nog niet vertrouwd mee zijn, begin dan klein. Zet hierin geleidelijke stappen, en als jullie merken dat het jullie aanspreekt, voeg dan steeds meer BDSM-elementen aan jullie vrijpartijen toe. Overhaast niets, pak het liever te traag dan te snel aan. De eerste BDSM-sessie kan beter tien minuten duren dan een uur.

Sluit een BDSM-sessie steeds goed en liefdevol af. Wanneer jullie uit je rol zijn, kan er weer net zoveel worden geknuffeld als je maar wilt. Wanneer je samen besluit om verder te gaan in BDSM, dan zul je samen jullie weg moeten zoeken. Realiseer je in elk geval dat je dit zelf in handen hebt: Twee mensen die allebei grenzen hebben en gebruik kunnen maken van het stopwoord. Dus ook wanneer je partner voorstelt om BDSM uit te proberen en jij na vijf minuten al merkt dat het niets voor jou is.

Dan is dat gewoon zo. In dat opzicht kan het nooit kwaad om wat te experimenteren met BDSM: Wie weet heb je wel een leuke afwisseling voor vanilleseks gevonden? Deze site maakt gebruik van  cookies Ik ga akkoord. JavaScript moet ingeschakeld zijn om deze site te gebruiken. Gelieve JavaScript in je browser in te schakelen en vernieuw de pagina. Glijmiddel Glijmiddel Glijmiddel Alles Top 10 glijmiddelen Glijmiddel op waterbasis Glijmiddel met smaak Verwarmend glijmiddel Siliconen glijmiddel Anaal glijmiddel Stimulerend glijmiddel 2 in 1 glijmiddel Verkoelend glijmiddel Glijmiddel voor mannen Glijmiddel voor vrouwen Voor hem Voor hem Voor hem Alles Erectie versterken Erectie opwekken Erectie verlengen Potentie verhogen Penis vergroten Spaanse vlieg Feromonen Anale verzorging.

Fifty Shades of Grey. Daarom heb ik voor jullie een verklarende woordenlijst van de belangrijkste begrippen opgesteld: Denk voor een mogelijk stopwoord aan: Bondage kan gaan van soft tot erg heftig. Als je je partner veilig hebt vastgebonden, heb je heel wat mogelijkheden. Wat denk je van deze?

Laat blijken dat niemand voordeel haalt uit gevlei aan uw adres. Wees streng, maar voorkomend. Onthoud de namen van uw slaven. Geef zieken de kans om te herstellen. Voorkom kwalijke roddels, zeker als u een politiek ambt ambieert. Nodig uw slaven af en toe uit samen met u te eten. Promoveer ambitieuze slaven om te voorkomen dat ze gaan morren. Gun hen een uitlaatklep voor hun frustraties.

Vraag hen af en toe om raad en mening; zo voelen zij zich niet tekortgedaan. Ga een enkele keer in op hun klachten. Als een slaaf straf verdient, denk na over hoeveel zweepslagen hij precies heeft verdiend alvorens tot actie over te gaan.

Overweeg de uitvoering van de straf uit te besteden; u zou zich kunnen bezeren. Romeinse slaven hadden geen wettelijke rechten.

Van hen werd complete onderwerping verwacht. Ze waren niet goedkoop, maar werden gezien als een waardevolle investering.

Veruit de meeste welgestelde Romeinen hadden er een handvol, maar wie zich meer kon veroorloven, had er tientallen, soms zelfs honderden. Het werd een kwestie van prestige. Een groot slavenleger was een manier om te pronken met je gezag en rijkdom. Slavernij was geen Romeinse uitvinding. Er was wél een typisch Romeinse kijk op slavernij. Die verschilde grondig van de Griekse.

Ongetwijfeld verwoordde Aristoteles een algemene opvatting toen hij stelde dat slaven van nature slaafs waren. De Grieken zagen zichzelf als superieur. Wie geen Griek was, mocht daarom worden onderworpen. Zij meenden dat het verschil tussen een meester en zijn slaaf slechts een kwestie was van het lot en van opvoeding. Dat idee paste bij een samenleving waarin veel burgers afstammelingen waren van slaven. Zo kende het Romeinse Rijk een unieke combinatie van strikte maatschappelijke structuren en sociale mobiliteit.

Wie goed zijn best deed, kon een meester worden. Daarom dachten de Romeinen zoveel dieper dan de Grieken na over hoe ze een goede meester konden zijn.

Tegelijk kon een meester net zo goed slaaf zijn: Wat bij de Romeinen uiteindelijk van belang was, was de ziel. Een slaveneigenaar kon wel het lichaam van zijn slaaf bezitten, maar niet zijn ziel. De ziel was vrij. Hoe zit het met de ziel van de moderne managers? Ook managers werken voor een ander. Veruit de meesten van ons zijn loonslaaf, gevangen in een dienstverband waaruit het lastig ontsnappen is. Wie droomt niet van een zorgeloos bestaan, waarin we misschien nog wel zouden werken, maar in elk geval geen baan zouden hebben?

Voor zover wij vrije wezens zijn, kunnen we onszelf onder kantoortijd in elk geval zien als slaaf. Dat is de helft van de tijd dat we niet slapen. Wij zijn allen deeltijdslaven.

De Romeinen begrepen dat misschien wel beter dan wij. Ze gebruikten hun machtspositie om het goede voorbeeld te geven. Ze zagen het als een plicht om te laten zien wat werd verstaan onder goed gedrag en wie er de baas was.

De slavenhouder had geen enkele moeite om zich ver boven het personeel te verheffen en opdrachten te verstrekken. Toegegeven, die verheven positie kon behoorlijk uit de hand lopen. De Romeinen lieten zich makkelijk gaan. Dus gebeurde het wel eens dat ze een slaaf uit het raam kieperden als die iets had kapotgemaakt of gestolen. Keizer Hadrianus heeft eens met een graveerstift bij een slaaf een oog uitgeprikt toen die hem interrumpeerde tijdens het schrijven van een brief.

En toen Vedius Pollio zag dat een slaaf een kristallen beker had omgestoten in het bijzijn van keizer Augustus, wilde hij hem als voer voor de roofzuchtige murenen in de visvijver gooien. Augustus vond zoveel wreedheid overigens overdreven. Hij droeg de slaven van zijn gastheer op alle kristallen bekers stuk te gooien en vertelde Vedius dat hij zijn vijver moest dempen.

En hoewel er politieke en publieke steun is om wangedrag bij organisaties te bestraffen en falende bestuurders tot de orde te roepen, bestaat het idee van onwrikbaarheid niet meer.

De vanzelfsprekende hiërarchie is verdwenen. Managers worden geacht onderdeel te zijn van het team. Zeker als ze hun positie danken aan een promotie, bestaat bij hen de neiging zich voor te doen als een vriend.

Zulk ongemak met hiërarchie was vreemd voor de Romeinen. Van inspraak en consensus hadden zij nooit gehoord. Zij zouden het een slecht idee vinden. De suggestie van gelijkheid zouden zij zien als een zeer omslachtige manier om iets gedaan te krijgen. Leiders moeten beseffen dat een organisatie leiderschap nodig heeft, meenden zij — of het nu gaat om een huishouden of om een bedrijf.

De Romeinen hoefden niet zo nodig door iedereen aardig gevonden te worden. De persoonlijke gemoedsrust van het personeel interesseerde hen niet. Slaven waren er met een duidelijk doel: De Romeinen begrepen dat het nodig was om jezelf los te weken van de lieden die je inhuurde om dat te bereiken. Over onze tijd zouden de Romeinen ongetwijfeld zeggen: Is het oneerbiedig om een relatie te leggen tussen slavenhouders en managers, tussen slaven en werknemers? Zij verdienen onmiddellijk vrijlating.

Intussen kan het geen kwaad eens te overwegen hoe vrij — en hoe slaafs — wij eigenlijk zelf zijn. Dit artikel is gebaseerd op Handboek slavenmanagement. Auteur is Marcus Sidonius Falx, een fictieve, welgestelde Romein die zijn tijdgenoten adviseert in de omgang met hun slaven. De tips zijn voorzien van commentaar door Jerry Toner, classicus aan de Universiteit van Cambridge. Het boek, verschenen bij uitgeverij Athenaeum, is een even luchtige als ongemakkelijke inkijk in de maatschappelijke verhoudingen in de Oudheid.

Dit verhaal komt uit de huidige printeditie van Management Team, die als thema 'Macht' heeft. Ben je nog geen abonnee? Vraag de huidige editie dan aan als gratis proefnummer. Business Van slaaf tot loonslaaf 23 maart Moet een manager onderdeel zijn van het team? Welnee, zeggen de oude Romeinen. Met hun visie op slavernij waren zij managementgoeroes.

Fatsoen De meeste Romeinen beseften dat ze hun slaven met enig fatsoen moesten behandelen. Toezicht Je zou het management kunnen noemen. Gebrandmerkt Als een slaaf eenmaal was ingelijfd, volgde de training. Vijf managementlessen van de Romeinen: Kies uw slaven zorgvuldig Hoed u voor slaven met te veel ondernemingszin; zij zijn moeilijk in toom te houden.

...

Knel geen lichaamsdelen af. Met helderheid van geest Vermijd roesmiddelen. Juist omdat BDSM gevaarlijk kan zijn, is het belangrijk dat je niet onder invloed van drugs of alcohol bent.

Volledige nuchterheid is de boodschap. Bovendien word je vast al high genoeg van de BDSM-handelingen zelf. Er gebeurt dus nooit iets tegen de wil van je tegenspeler.

De sub kan dit laten weten door het stopwoord te gebruiken. Het is overigens niet omdat de sub instemt, dat je wettelijk beschermd bent als jullie BDSM-spel tot verwondingen leidt. Om aan te sluiten bij het aspect veiligheid: Een stopwoord wordt door de op dat moment onderdanige partner gebruikt als hij of zij het spel niet meer fijn vindt en ermee wil stoppen. Door van tevoren een stopwoord af te spreken, weet de onderdanige dat hij of zij het spel steeds kan afbreken als het te ver gaat; op die manier heeft hij of zij het spel eigenlijk in handen.

Maar ook voor de dominante heeft een stopwoord alleen maar voordelen. Op die manier weet hij dat hij de grenzen van de onderdanige respecteert en kan hij met een gerust geweten andere protesten negeren. Een goed stopwoord heeft het best niets te maken met de context: Deze tegenwerpingen vormen juist een belangrijk erotiserend aspect van het BDSM-spel. Het is dus beter een totaal ander woord te kiezen, dat door het vreemde karakter meteen opvalt én opgevolgd kan worden.

Denk voor een mogelijk stopwoord aan:. Je kunt het best een zo eenvoudig mogelijk stopwoord kiezen. Het woord zal immers gebruikt worden in een heel emotioneel geladen situatie.

Dan wil je dat die zo snel mogelijk stopt, en heb je geen zin om je hersenen te pijnigen over wat jullie stopwoord ook weer was.

Dus liever geen Griekse filosoof of politicus. Wanneer jullie een stopwoord of -gebaar afspreken, is het heel belangrijk dat beide partijen zich hieraan houden. Maar ook de dominante moet zich hieraan houden: Wanneer hij of zij dat niet doet, spreken we van machtsmisbruik.

Blijf trouwens naast het stopwoord ook gewoon met elkaar communiceren. Zodat zij bijvoorbeeld haar handen niet kan gebruiken, of hij niet weg kan uit de slaapkamer. De bekendste en gangbaarste vorm zijn natuurlijk de al dan niet pluchen handboeien.

Maar gevorderden gaan in de weer met touwen in alle soorten en maten. Bondage met kledingstukken Bijvoorbeeld de handen vastbinden met een topje, je panty gebruiken om zijn handen aan bed vast te maken… Maar ook met een beha of een das kun je je vastbindkunsten tonen.

En het zou zonde zijn om je lievelingsstukken te moeten kapot knippen. Bondage met handboeien Ook hierin variatie alom: Met handboeien of met een veilig kliksysteem. De volwassen versie of de speelgoedvariant van je kinderen. Wat je ook van plan bent met handboeien, zorg ervoor dat je je partner snel kunt bevrijden mocht dat nodig zijn. Dus leg die sleutel op een duidelijke afgesproken plek. Het voordeel van stof ten opzichte van touw is dat het vaak zachter zit.

Zijde of fluweel is daarom beter geschikt voor katjes die met handschoenen aan gepakt moeten worden. Voor geschikte stof hoef je trouwens niet meteen naar de markt. Waarom zou je een blinddoek alleen gebruiken om iemand het zicht te ontnemen? Hij is ook ideaal om je partner mee vast te binden. Bondage met touw Bijvoorbeeld het touw waaraan je de was ophangt, maar ook touw dat je vindt in gespecialiseerde winkels.

En uiteraard kijk je dan niet op een metertje meer of minder. Niets is zo frustrerend als op het moment suprême je knoop niet kunnen afmaken omdat je te weinig touw hebt. Ook touw uit het fourniturenwinkeltje om de hoek kan geschikt zijn. Al kunnen ze je daar vermoedelijk minder doelgericht advies geven. Advies over touw en vooral over de knopen die je ermee kunt leggen, vind je hier. Voor welke optie je ook gaat, bewaak de ontsnappingsmogelijkheden. Dus houd een schaar of de sleutels binnen handbereik.

Vastbinden is fijn, maar in paniek de ambulance moeten bellen niet. Streel je partner zachtjes Dit kun je met je handen doen, maar ook met de plumeau, een veer, een haarborstel of iets dergelijks. Laat je fantasie de vrije loop en sleep alles in bed wat mogelijk een aangename sensatie geeft. Blinddoek je partner Wanneer hij of zij niets kan zien, komen de prikkels vaak intenser binnen, juist omdat ze onverwacht zijn.

Bovendien is de spanning groter omdat hij of zij niet weet wat er komen gaat. Maak hiervan gebruik en drijf de spanning op. Geef je partner een erotische massage Als hij of zij geen kant op kan, is dat het ideale moment om je partner in de watten te leggen, zonder dat je daarbij jezelf vergeet. Want wat is er fijner dan je partner ongegeneerd aan te raken? Kneed en streel erop los en laat je partner ten volle genieten. Een fijne tip hierbij is een massagekaars, te koop in de meeste eroticawinkels.

Na een kwartiertje kun je het kaarsvet gebruiken als warme massageolie. Zeker als je partner dit niet kent en denkt dat je met echt kaarsvet in de weer bent, zal het een aangename verrassing zijn.

Maar een erotische massage waarbij je geprikkeld wordt en telkens tot op het randje van klaarkomen wordt gebracht, is nog veel lekkerder. Zeker omdat de persoon die vastgebonden is, niets anders kan doen dan ondergaan. Hij of zij kan het zelf niet afmaken. Nee, die partner moet wachten tot de ander hem of haar eindelijk laat klaarkomen. Op die manier wordt de spanning zo hoog opgebouwd, dat de ontlading alleen maar groter wordt. Een dergelijk plaagspelletje is dus dé garantie voor een spetterend orgasme.

Geef je partner te eten of te drinken Het kan erg sensueel zijn om gevoederd of gelaafd te worden terwijl je vastgebonden bent. Kleine stukjes fruit of chocolade lenen zich hier goed voor. Maar ook een sprankelend wijntje kan erg erotisch zijn. Voer een show op Degene die vastgebonden is, kan jou niet aanraken. Dat kan alleen als je je partner hiertoe de gelegenheid geeft. Maak hem of haar dus helemaal gek door voor zijn ogen maar buiten zijn bereik een erotische show op te voeren.

Doe alles waarvan je weet dat hij of zij erdoor ontploft en niets liever wil dan je aan te raken. Strippen en masturberen zijn aanraders. Pas als jij het wilt, laat je je partner jou aanraken of geef je hem of haar verlichting. Haal er een seksspeeltje bij Voor de gevorderden: En die zijn er in alle mogelijke uitvoeringen.

Begin met brave speeltjes, zoals een massagekaars, een prikkelende massageolie, een veer of eetbaar dus aflikbaar lichaamspoeder of bodypaint. Wanneer dit bevalt, kun je er ook een vibrator bij halen. Daar kan je leuke dingen mee doen wanneer je partner vastgebonden is.

Zeker wanneer je ook dit combineert met een plaagspelletje. Laat je partner een erotische belofte doen Zodra je partner is vastgebonden, heb je macht. En daar mag je best een beetje gebruik van maken. Laat haar daarom bijvoorbeeld beloven dat ze je de volgende ochtend wakker pijpt of dat hij morgen naakt de afwas doet.

Als je echt op veilig wilt spelen, geef je partner dan een opdracht die hij of zij meteen kan uitvoeren. Zoals een fantasie vertellen, dirty talk verkopen of om iets smeken. Pas als je partner dat naar behoren doet, wordt hij of zij vrijgelaten. Vergeet niet voldoende streng te zijn.

Een beetje uitdaging hoort erbij. Als je partner hiervoor openstaat: Iemand die vastgebonden is, kan zich niet verzetten en moet zich wel overgeven aan zijn partner en aan wat die doet. Dat kan natuurlijk van alles zijn, van een zweepje over tepelklemmen tot lichte elektrische schokjes.

Dat laatste is overigens niet noodzakelijk: Je kunt het combineren, maar dat hoeft niet. Doe gewoon wat jullie lekker en leuk vinden.. Daarbij beveelt de ene partner de andere om bepaalde lichaamsdelen niet meer te gebruiken.

Houd ze boven je hoofd. Ik wil niet dat je ze loslaat voor ik het zeg. In vergelijking met de touwen van daarnet klinkt dit misschien redelijk soft. Maar probeer het eens, en je zult ervaren dat het juist erg opwindend kan zijn.

Zeker omdat er geen voorbereidingen voor nodig zijn; verbale bondage kan op elk moment. Dat maakt het spontaner en onverwachter. Discipline staat voor het bijbrengen van manieren. En uiteraard gaat dat vaak gepaard met straffen. Echte bestraffing of gespeelde bestraffing. Het is de dom die de regels bepaalt, en die, als hij of zij het nodig acht, een straf oplegt bij ongehoorzaamheid.

De bedoeling van discipline is uiteraard het gedrag van de partner controleren. Door psychologische druk uit te oefenen, door een straf op te leggen of juist door een beloning te geven. Ik breng jullie alvast op enkele ideeën:.

Zoals je merkt hoeft discipline ook geen ver-van-mijn-bedshow te zijn. Sterker nog, ik denk dat veel mensen hun partner in bed regelmatig het een of ander opdragen, al dan niet met gevolgen. Uiteraard kun je hier ook een stuk verder in gaan, zeker wanneer je het met sadomasochisme gaat combineren. Het spreekt voor zich dat we het dan wel over heel andere straffen hebben. Deze twee letters van BDSM behandel ik samen, omdat het bijna niet anders kan. Als de ene partner dominant is, moet de andere zich wel onderdanig opstellen.

Gebeurt dat niet, dan heb je eerder ruzie dan seks. De dom is de partner die de onderdanige vanaf hier sub genoemd leiding geeft in het seksuele spel. De dom beleeft plezier aan of raakt seksueel opgewonden door het domineren van de sub. Hij bepaalt wat er gebeurt en geeft de orders.

Dat wil trouwens niet zeggen dat de sub degene is die als enige dingen ondergaat. Het kan ook zijn dat de dom de sub de opdracht geeft om hem met een zweep te bewerken. Bij dominantie gaat het vooral om gezag, en dat ligt altijd bij de dom. Hierdoor wordt de samenhang met discipline erg duidelijk: Een sub is trouwens niet zomaar iemand die dominantie ondergaat, het is iemand die gedomineerd en onder controle gehouden wil worden.

De sub beleeft seksueel plezier aan gedomineerd worden, net zoals de dom plezier beleeft aan domineren. Uiteraard zit de sub hierdoor in een extreem kwetsbare positie. Daarom moet hij of zij er zeker van zijn dat de dom voor honderd procent te vertrouwen is. Vandaar dat het ook zo belangrijk is om met een stopwoord te werken: Wanneer jullie voor soft-BDSM kiezen, is het goed mogelijk dat jullie de rollen van dom en sub afwisselen.

Vandaag eens sub, morgen dom. Bij mensen die zich wagen aan de wat hardere BDSM zien we dit minder: Er is namelijk een groot verschil tussen dom of sub spelen om je seksleven wat op te peppen en dom of sub zijn.

Dominantie en onderwerping, ook in jouw slaapkamer? Als een slaaf eenmaal was ingelijfd, volgde de training. De oude meester moest worden vergeten en de nieuwe moest worden aanbeden. Daartoe gaf de meester zijn slaven zelf een naam.

De nieuweling leerde de gewoonten en voorkeuren van zijn meester, zoals nieuwe werknemers tegenwoordig het mission statement tot zich moeten nemen. Soms werd de naam van de eigenaar als een logo op zijn lichaam gebrandmerkt.

En ieder jaar was er ja, ook toen het personeelsuitje om het moreel hoog te houden. In Rome was Saturnalia een meerdaags, losbandig carnaval. Elke vorm van hiërarchie was opgeschort. Meester moesten hun slaven bedienen en hun opdrachten uitvoeren. En hoe zorg je voor voldoende prikkels die de slaaf gemotiveerd houden om hard te blijven werken en de ultieme beloning van vrijlating te verkrijgen? De Romeinen beloonden goed gedrag met een grotere portie rantsoen of extra kleren, zoals een salarisverhoging vandaag een beloning is.

Zoals we ervoor waken om iemand niet te veel loon te geven, letten zij er destijds goed op dat hun slaven niet meer eten kregen dan strikt noodzakelijk. Zo bleven ze altijd hongerig naar meer. De Romeinen hadden een oude wijsheid: Dus deden zij veel moeite om tekenen van muiterij tijdig te herkennen. Zweep- of stokslagen waren heel gewoon. Zulke geselingen werden soms zelfs uitgevoerd in het openbaar, om andere slaven angst aan te jagen. In de donkere dagen vóór de Arbeidsinspectie kwam je daar nog mee weg.

De Romeinen zouden ons maar softies vinden. Hoed u voor slaven met te veel ondernemingszin; zij zijn moeilijk in toom te houden. Vermijd slaven die voor de overheid hebben gewerkt; zij hebben nooit hard hoeven te werken. Vermijd sombere lieden die de sfeer drukken. Dwing uw slaven niet tot meer dan redelijk is.

Hanteer de zweep met mate, anders verslijt een slaaf snel. Leg niet te veel uit, maar dresseer uw slaven, zoals wilde dieren.

Laat blijken dat niemand voordeel haalt uit gevlei aan uw adres. Wees streng, maar voorkomend. Onthoud de namen van uw slaven. Geef zieken de kans om te herstellen. Voorkom kwalijke roddels, zeker als u een politiek ambt ambieert. Nodig uw slaven af en toe uit samen met u te eten.

Promoveer ambitieuze slaven om te voorkomen dat ze gaan morren. Gun hen een uitlaatklep voor hun frustraties. Vraag hen af en toe om raad en mening; zo voelen zij zich niet tekortgedaan. Ga een enkele keer in op hun klachten. Als een slaaf straf verdient, denk na over hoeveel zweepslagen hij precies heeft verdiend alvorens tot actie over te gaan. Overweeg de uitvoering van de straf uit te besteden; u zou zich kunnen bezeren. Romeinse slaven hadden geen wettelijke rechten.

Van hen werd complete onderwerping verwacht. Ze waren niet goedkoop, maar werden gezien als een waardevolle investering. Veruit de meeste welgestelde Romeinen hadden er een handvol, maar wie zich meer kon veroorloven, had er tientallen, soms zelfs honderden. Het werd een kwestie van prestige. Een groot slavenleger was een manier om te pronken met je gezag en rijkdom. Slavernij was geen Romeinse uitvinding. Er was wél een typisch Romeinse kijk op slavernij. Die verschilde grondig van de Griekse.

Ongetwijfeld verwoordde Aristoteles een algemene opvatting toen hij stelde dat slaven van nature slaafs waren. De Grieken zagen zichzelf als superieur. Wie geen Griek was, mocht daarom worden onderworpen. Zij meenden dat het verschil tussen een meester en zijn slaaf slechts een kwestie was van het lot en van opvoeding.

Dat idee paste bij een samenleving waarin veel burgers afstammelingen waren van slaven. Zo kende het Romeinse Rijk een unieke combinatie van strikte maatschappelijke structuren en sociale mobiliteit. Wie goed zijn best deed, kon een meester worden. Daarom dachten de Romeinen zoveel dieper dan de Grieken na over hoe ze een goede meester konden zijn. Tegelijk kon een meester net zo goed slaaf zijn: Wat bij de Romeinen uiteindelijk van belang was, was de ziel.

Een slaveneigenaar kon wel het lichaam van zijn slaaf bezitten, maar niet zijn ziel. De ziel was vrij. Hoe zit het met de ziel van de moderne managers? Ook managers werken voor een ander. Veruit de meesten van ons zijn loonslaaf, gevangen in een dienstverband waaruit het lastig ontsnappen is. Wie droomt niet van een zorgeloos bestaan, waarin we misschien nog wel zouden werken, maar in elk geval geen baan zouden hebben?

Voor zover wij vrije wezens zijn, kunnen we onszelf onder kantoortijd in elk geval zien als slaaf. Dat is de helft van de tijd dat we niet slapen. Wij zijn allen deeltijdslaven. De Romeinen begrepen dat misschien wel beter dan wij. Ze gebruikten hun machtspositie om het goede voorbeeld te geven. Ze zagen het als een plicht om te laten zien wat werd verstaan onder goed gedrag en wie er de baas was. De slavenhouder had geen enkele moeite om zich ver boven het personeel te verheffen en opdrachten te verstrekken.

Toegegeven, die verheven positie kon behoorlijk uit de hand lopen. De Romeinen lieten zich makkelijk gaan. Dus gebeurde het wel eens dat ze een slaaf uit het raam kieperden als die iets had kapotgemaakt of gestolen. Keizer Hadrianus heeft eens met een graveerstift bij een slaaf een oog uitgeprikt toen die hem interrumpeerde tijdens het schrijven van een brief.

En toen Vedius Pollio zag dat een slaaf een kristallen beker had omgestoten in het bijzijn van keizer Augustus, wilde hij hem als voer voor de roofzuchtige murenen in de visvijver gooien.

Augustus vond zoveel wreedheid overigens overdreven. Hij droeg de slaven van zijn gastheer op alle kristallen bekers stuk te gooien en vertelde Vedius dat hij zijn vijver moest dempen. En hoewel er politieke en publieke steun is om wangedrag bij organisaties te bestraffen en falende bestuurders tot de orde te roepen, bestaat het idee van onwrikbaarheid niet meer.

De vanzelfsprekende hiërarchie is verdwenen. Managers worden geacht onderdeel te zijn van het team. Zeker als ze hun positie danken aan een promotie, bestaat bij hen de neiging zich voor te doen als een vriend. Zulk ongemak met hiërarchie was vreemd voor de Romeinen. Van inspraak en consensus hadden zij nooit gehoord. Zij zouden het een slecht idee vinden. De suggestie van gelijkheid zouden zij zien als een zeer omslachtige manier om iets gedaan te krijgen.
Prive ontvangst haarlem sex massage lelystad